Welke rol spelen entingen en onderstammen in de wijnbouw?

De oorsprong van enten

Tegenwoordig worden de meeste wijnstokken geënt op een onderstam. Maar waarom wordt deze techniek toegepast? Daarvoor moeten we terug naar de phylloxeracrisis tussen 1863 en 1900, toen het merendeel van de Franse en andere Europese terroirs verwoest werden. Dit gebeurde door de phylloxera Vastatrix of druifluis, die de wortels van de Europese wijnstokken volledig vernielden.

Na vele jaren van intens onderzoek ontdekte men de resistentie van de Amerikaanse druivenvariëteiten tegen phylloxera en begon men de Europese druiven te enten op Amerikaanse onderstammen. Terzelfdertijd werd getracht om Europese druivenplanten te kruisen met Amerikaanse en zo werden bij toeval de hybriden uitgevonden die niet alleen resistent waren tegen de druifluis maar ook tegen andere ziekten. Echter kon van deze eerste generatie hybriden geen drinkbare wijn van gemaakt worden.

Vandaag worden een dertigtal onderstammen erkend en toegelaten. Ze zijn niet alleen resistent tegen phylloxera, maar vertonen ook een grotere ongevoeligheid tegenover ziektes zoals chlorose en Botrytis. Ze absorberen bovendien beter mineralen en oligo-elementen. Daartegenover staat wel een grotere gevoeligheid aan de voorjaarsvorst, wat dan weer gecounterd wordt door een beter rendement en een toenemende kwaliteit van de geproduceerde wijn. Leuk weetje: de naam van de onderstam verwijst meestal naar de ontwikkelaar van de onderstam.